НЛП Бизнес: Как се Продават Комплексни Продукти и Услуги?

В преговори чувствате, че се възползват от Вас?

Тези 4 необичайни НЛП бизнес техники в продажби и преговори ще са ви от ГОЛЯМА полза!

Защо до болка познатите продажбени техники, с които се продават продукти като компютри, телефони и дори автомобили …

… не дават същите добри резултати при продажбата на комплексни продукти и услуги?

нлп бизнес, нлп бизнес техники в продажби и преговори, невро-лингвистично програмиране в бизнеса

(А дори и търговците на телефони, компютри и автомобили, завишавайки елемента на услугата, могат да продават МНОГО повече с тези НЛП бизнес техники в продажби и преговори.)

Независимо дали става дума за консултантски услуги, банкови и застрахователни услуги, софтуерни системи и решения или всяка друга услуга, или продукт свързан с услуга.

Виждате ли, когато продаваме продукт, имаме ясно изработен конкретен физически предмет, който клиентът желае или който ние му предлагаме.

Докато при комплексните услуги, често пъти, клиентът не е съвсем наясно каква му трябва и какво реално ще му свърши работа.

И, освен това, проблемът при продажбата на комплексни продукти и услуги е, че те често пъти се изработват, според нуждите и ситуацията на клиента.

И проблемът допълнително се задълбочава от това, че клиентите ежедневно купуват продукти и много по-рядко купуват услуги или комплексни продукти, свързани с услуга.

Съответно, клиентите, стъпвайки на познатото, когато купуват услуга, се пазарят като за продукт – телефон, компютър, автомобил …

И ако търговецът (доставчикът) на комплексния продукт или услуга, го продава с до болка познатите продажбени техниките, с които се продават продукти, разговорите са често незадоволителни, неефективни и разочароващи.

И търговецът (доставчикът) често чувства, че клиентите се възползват от него – като използват безплатно знанията му или като получават маса услуги без НИЩО да заплатят за тях.

А това, от една страна, води до натрупване на горчивина и напрежение, и от друга, до пропуснати финансови ползи за търговеца (доставчика) на услугата и неговия или нейния бизнес.   

Но търговецът (доставчикът) не е виновен. Проблемът е, че той или тя просто използват остарели и неработещи продажбени техники.

И с тях, в желанието си да услужи, търговецът (доставчикът) без да иска се поставя в позицията клиентите да се възползват от неговите услуги – време, знания и умения – безплатно или срещу жълти стотинки.

Ако сте се сблъсквали с такава бизнес ситуация, вероятно тези въпроси от клиенти са ви до болка познати:

„Ама, как, тази допълнителна консултация НЕ е ли включена в цената???“

„Чудесно, а може ли сега да направим софтуерът да прави и това и другото, и третото? Ама то НЕ влиза ли в цената, която вече ми казахте???“

„Може ли да ми направите и тези три справки. Но как, това са само справки, те не влизат ли в цената, която ми казахте???“

И много други подобни и коментари, които могат да ви накарат да се почувствате наистина притиснати до стената с усещането, че отново ще се възползват от вас.

Ако сте в подобна позиция, това не е градивно нито за вас и вашия бизнес, нито за вашите клиенти.

Защото, когато човек не е мотивиран да работи и да даде най-доброто от себе си, клиентите получават не-навременна услуга с ниско качество, която реално не им помага особено, а в някои случаи дори им пречи да постигнат своите цели и да развиват своя бизнес.

Затова тези 4 НЛП (Невро-Лингвистично Програмиране) бизнес техники в продажби и преговори на комплексни продукти и услуги ще са ви от ГОЛЯМА полза:

1) Въвеждаща НЛП Бизнес техника в продажби и преговори

Уверете се, че говорите с правилния човек!

Това е базово, но ако не говорите с правилния човек и най-силната НЛП техника няма да ви свърши никаква работа, а само ще си изгърмите патроните и ще си загубите времето – а времето или ви носи пари, или пропуснати ползи.

2) НЛП Бизнес техника в продажби и преговори – Диагностициране

Противно на повечето „добри“ търговци, които мислят, че наличието на талант за убеждаване или дар слово е в основата на успеха в продажбите, реално високото ниво на продажби и преговори се води с въпроси.

Защото хората, които правят сериозни покупки нямат време да слушат за вас и вашият продукт или услуга.

Те се интересуват от ползите, които могат да извлекат от вашия продукт или услуга и още по-точно от това дали може да им помогне да решат дразнещ проблем, който ги спира да постигнат желана цел.

(Между другото, това е валидно и за най-базовите и за най-комплексните продукти и услуги.)

Затова, овладейте висшето умение да задавате въпроси, за да разберете кой е реалният проблем (или проблеми), които клиентът иска да разреши с ваша помощ.

Тук е важно да стигнете до сърцевината на проблема, а не да останете на повърхността.

Винаги имайте предвид, че това, което клиентът ви казва в началото, е само върхът на айсберга.

(Повече за това, къде се крие истинският проблем в бизнеса и как да го откриете с моя модел на НЛП (Невро-Лингвистично Програмиране) технологията прочетете тук…)

3) НЛП Бизнес техника в продажби и преговори – Дефиниране

Ясно очертавайте и договаряйте елементите на услугата един по един.

Тоест, не прескачайте на елемент „2“ преди да сте договорили елемент „1“ и не смятайте, че клиентът е разбрал, че това са два отделни елемента, които се таксуват отделно.

Ако сгрешите тази стъпка или ако не я направите правилно, със сигурност ще се сблъскате със ситуация, в която клиентът ще очаква да получи и двата елемента на една цена.

Така, без да искате, вие сами се поставяте в позицията клиентът да се възползва от вас.

И тук може да вините само себе си, защото клиентът няма как без ваша помощ да направи това разграничение сам. (Хубавото е, че ако проблемът е при вашия начин на продаване и преговаряне, то значи и решението е изцяло във ваши ръце!)

Нека не забравяме, че това, да помогнем на клиента да диагностицира и дефинира проблема, всъщност е едно от най-важните неща в нашата работа.

Не е достатъчно просто да извършим услугата. Защото в много случаи клиентът дори не знае точно каква услуга му трябва. А ако не сме диагностицирали и дефинирали, вероятно и ние не знаем. И тогава за каква услуга говорим?!

Затова с помощта на елегантно изпълнени НЛП Бизнес техниката в продажби и преговори (2) – диагностициране и НЛП бизнес техниката в продажби и преговори (3) – дефиниране, ние всъщност извършваме изключително полезна услуга на клиента (и на самите себе си) като помагаме на клиента да види реалния проблем и да дефинира реалното решение, което, пак казвам, е от изключителна помощ и полза за клиента.

Това е наистина професионално свършената работа и затова клиентът е готов да плати големи пари.

Всичко друго, в очите на клиента, изглежда аматьорско, не професионално и реално не особено различно от всичко останало, което му се предлага на пазара.

И затова клиентът или направо започва да се пазари и да бори цената, или остава с очакването, че всичко, което е поискал/а ще бъде включено в една сравнително ниска такса. От което търговецът (доставчикът) на услугата само губи и се върти в омагьосания кръг на неудовлетворението и неуспеха.

В резюме моят НЛП бизнес принцип при продажби и преговори е:

нлп бизнес, нлп бизнес техники в продажби и преговори, невро-лингвистично програмиране в бизнеса

Те са като ин и ян.

Без качествена, ефективна комуникация (качеството на продажбата и преговора) реално няма как да има качествена услуга, защото ще има прекалено много сиви зони и неясноти, за които някой трябва да плати. И клиентът естествено ще очаква това да е търговецът (доставчикът) на услугата, който ще се очаква да плати сметката като предостави безплатно своето време, енергия и трупани с годините компетенции.

4) НЛП Бизнес техника в продажби и преговори – Потвърждение

нлп бизнес, нлп бизнес техники в продажби и преговори, невро-лингвистично програмиране в бизнеса

Клиентът има проблем или мечта, която иска да осъществи.

И той или тя търси решение. Но в началото клиентът има мъглива представа, или в някои случаи грешно очакване, за това как вие с вашия продукт или услуга ще им помогнете да решат своя проблем или да осъществят своята мечта.

Затова професионалистите правят изключително ценната услуга да помогнат на клиента ясно да види проблема (диагностициране) и ясно да види конкретните стъпки, по които ще бъде предоставено работещото решение (дефинирането). Вероятно не сте виждали щрихите на този НЛП бизнес модел на друго място, защото това са мои разработки. Но нека продължим.

След като сте диагностицирали и дефинирали, сега е важно да направите следващата изключително важна стъпка. И това е потвърждаването.

Голямата трудност тук е, че въпреки, че клиентът вижда проблема и решението, все пак той или тя все още е извън зоната си на комфорт. Защото както казах преди малко те или са имали неясни или не съвсем точни очаквания за решението.

Съответно, сега услугата, която вие трябва да извършите е да им помогнете да преминат от зоната си на не комфорт в зоната си на комфорт. И това става като затвърдите всяка договорка поне три пъти.

Това в началото може да изглежда странно или да предизвиква дискомфорт във вас, но ако искате наистина да помогнете на клиента и на себе си е важно да го направите спокойно и елегантно.

Разбира се, това е само малка част от целия НЛП бизнес модел за продажби и преговори, който разработих и с който работя в подкрепа на моите дългогодишни клиенти.

5) БОНУС: НЛП Бизнес техника в продажби и преговори – Как клиентите ни карат да си подбиваме цената и как да се предпазим

Безпокойте се и бъдете особено бдителни, когато клиентът ви каже „може би“, „да, работим“ или „да, правим го“ – особено в началото.

Съгласието на клиента прекалено рано или в началото на преговорите е лесен начин да активира вашите очаквания за успешна и печеливша сделка.

А това ви прави по-лабилни, податливи и уязвими да започнете да правите ненужни отстъпки и компромиси и да започнете да подбивате цената си, особено когато в последствие клиентът се отдръпне и поиска нерационални и не аргументирани отстъпки и намаления.

„Може би“ ви показва, че все още не сте помогнали на клиента да види реалния проблем, който вашият комплексен продукт или услуга ще разреши.

В този случай е важно да върнете една стъпка назад и отново да дефинирате проблемите, които ще решите и възможностите, които ще отключите за клиента с вашия продукт или услуга.

В резюме: бъдете екстра внимателни, когато (особено в началото), чуете „може би“ или „да, правим го“, защото това са лесни начини клиентите да ви поставят в позиция да подбиете цената си или да приемете да свършите много допълнителни услуги напълно безплатно.

Както виждате, това не са хитри НЛП трикове, а солидни НЛП бизнес принципи в продажби и преговори.

Разбира се, както вероятно се досещате, има още много тънкости в моя НЛП бизнес модел при продажби и преговори на комплексни продукти и услуги, които няма да имам възможност да опиша тук.

Но ако искате да ги усвоите и използвате, за себе си или за своята организация, моля свържете се сега с моята партньорка, Кристиана Миткова, на тел:

>>>  0895 47 33 46 <<<

Оставете своите координати и аз ще ви върна обаждане в рамките на деня.

Разговорът е напълно безплатен и не ви обвързва с нищо.

Така няма какво да загубите. Но ако информацията тук ви е била полезна, вероятно улавяте още колко дълбочина има в моя НЛП бизнес модел при продажби и преговори и колко може да спечелите от този разговор.

Ако е така, свържете се с мен сега преди някой да ви е изпреварил.

Моля имайте предвид, че ако имам активен клиент, който е ваш конкурент, ще откажа да работим заедно, за да запазя конкурентното предимство и лоялността си към моите дългогодишни клиенти.

Успехи и усмивки,

Алекс Попов

Alex-Popov

П.П. Ако искате да усвоите НЛП (Невро-Лингвистично Програмиране), за личностно развитие, терапия или бизнес има възможност да учите от мен тук:

https://alexpopovnlp.com/nlp-treningi/nlp-practitioner/