fbpx

2та начина на мислене, които провалят повечето хора в България…

Здравейте Банда,

Намислим съм да споделям с вас мои наблюдения, които вярвам ще могат да ви бъдат полезни в личния живот, работата и бизнеса.

Честно казано, като се замисля, това са доста обикновени неща, но неща, на които масата хора не обръща особено внимание.

Днес ще споделя с вас моите наблюдения, във връзка с двата начина на мислене, които пречат и провалят повечето хора, които искат да успеят в България.

Единият начин на мислене е свързан с това, че тук в нашата страна всеки е експерт по всичко.

Enstein

Това е синдромът на: ” Аз си го знам т’ва бе.”

Този “синдром” води до това, масата хора да се смятат за експерти по всичко и в същото време да не могат да правят почти нищо.

В нашата страна повечето хора разбират от бизнес, политика, автомобили, че дори и ядрена физика…

Всъщност обаче, ” Аз си го знам т’ва бе.” води единствено до затваряне на съзнанието и блокиране на възможността ни да се учим и развиваме.

Само се замислете колко хора, с които говорите, са експерти по почти всяка тема, която повдигнете и дори могат да ви дадат съвет по нея.

Аз лично много се пазя от този “синдром”, защото това само ме блокира и ме спира от възможността да мисля и да се развивам.

Вторият начин на мислене е свързан с това, че като извод от ” Аз си го знам т’ва бе” произтича “Аз мога сам да си го направа т’ва бе.”

Колко логично нали?

Истината е, че реално всеки има потенциала да се научи и да усвои всичко. Но това не значи, че човек просто така го може от само себе си.

Всъщност, всяко знание първо се усвоява и след това се превръща в умение.

Повечето хора, които действа от позицията на ” Аз си го знам т’ва бе” имат егоцентризма да вярват, че те с цялата си прелестна същност могат всичко сами да си направят.

И така се стига до липсата на екипна работа и липсата на експертни познания. А това води до едно лутане и мерене на сили, кой е по-велик от другия.

Аз лично много се старая да бягам от тези два начина на мислене, защото за мен те са опасни.

Винаги се старая реалистично да оценявам силните и слабите си страни и да знам от какво разбирам и от какво нищо не разбирам. (Примерно аз разбирам от НЛП и не разбирам от автомобили).

Освен това, в екипа си се старая да имам хора, които разбират повече и са по-добри от мен в сферите, за които отговарят.

Да, наистина аз се старая да имам разумни познания и да се развивам и в тези сфери, за да мога да проследявам процеса на работа, но като цяло те, а не аз, са експерта и аз се допитвам и търся тяхното мнение.

По този начин, аз постоянно се развивам и подобрявам експертните си познания в сферата, в която съм силен аз и постоянно се старая да се обграждам от хора, които са експерти в сферите, в които аз съм слаб.

Това ме обогатява и в личен и професионален план, защото от една страна имам богата среда от лични контакти, които са хора на ниво и от друга тези хора на ниво ми помагат и ме консултират, когато имам нужда от това.

Само ще добавя, че тези хора не ме консултират “заради сините ми очи”. Аз си плащам, за да получа кондензирания им опит.

Така аз обогатявам тях и те обогатяват мен. И интересното е, че в този процес на взаимно обогатяване, заедно ние израстваме и като личности, и финансово.

Успехи и усмивки!

Alex-Popov