fbpx

Алекс – ти не ставаш за НЛП Треньор!

Годината беше 2005, а аз вече бях водил няколко обучения по продажбени умения с НЛП. Едното от тези обученията беше в офиса на Алианц България, където тогава работех като финансов консултант. Работата на финансовия консултант в Алианц е без твърда заплата. Заплатата се формира изцяло от комисионна изкарана от продажбите.

По това време, на едно фирмено представяне се запознах с дама, която прояви интерес да ме наеме като треньор по Продажбени и НЛП умения. Това беше в самото начало за мен и вероятно можете да си представите, че бях много превъзбуден и щастлив, че ми предлагат такава невероятна възможност.

Това, което се изискваше от мен, беше да отида в офиса на фирмата, на която тя бе представител и да направя 30 минутно демо обучение, за да прецени екипът дали ще мога да им свърша работа като треньор по Продажбени и НЛП умения или не.

Офисът им се намираше в центъра на София и беше толкова ласкав, че на човек почти да му се прииска да си сложи слънчевите очила. Предполагам се досещате, че бях силно развълнуван от невероятния шанс да поканят точно мен да стана техен треньор (това за мен си беше манна небесна).

Но по време на 30 минутното демо, явно нещо не се разбрахме, защото аз като един мил и любезен водещ, помолих една от дамите участнички, ако не й е интересно, това за което говорим, да напусне обучението и да прави нещо, което смята, че ще й донесе повече удовлетворение и успех.

Демото премина и след около седмица те ми позвъниха с новината, че за съжаление аз няма да мога да им бъда полезен, защото съм много груб, а техните клиенти са на много високо ниво (даже последното им обучение било в Гърция) и че моят стил на водене не бил подходящ за тяхното ниво.

Няма да крия, че в онзи момент това беше голям удар за мен. Тъкмо бях решил, че съм хванал бика за рогата и хоп, бях по дупе на земята.

Отидох отново на техния лъскав сайт…разгледах го отново и прегледах много внимателно информацията за всеки един от лекторите. Много силно бях впечатлен от факта, че повечето от тях никога не бяха продавали друго, освен както пишеше на сайта им – дългогодишен опит в продажбата на бързо оборотни стоки.

Хм, зачудих се?! Аз бях водил обучения пред директни търговци, които всеки ден са на бойното поле и които не взимат заплата, ако не реализират продажба и те бяха доволни и впечатлени от мен, а тези хора ми казаха, че не ставам.

Е, какво да се прави, поотупах си сритания задник и продължих напред в търсене на нови клиенти и реализиране на нови продажби, така както бях правил години наред преди това в Алианц и в други компании, където бях работил като директен търговец.

След около година имах собствен сайт (много неугледен, но все пак собствен сайт) и бях провел обучения на не малък брой фирми, които за мое щастие бяха останали доволни от моите услуги и дори ми бяха написали официални препоръки на фирмени бланки с подписи и печати – както си му е редът.

Интересното, заради което ви разказвам тази история са три неща.

Едното е: не се отказвайте, ами продължавайте във вашата посока.

Второто: малко след като аз вече имах сайт, въпросната фирма с лъскавия офис вече не съществуваше на пазара. Пуф – като лъскав мираж, който изчезва, когато човек изпие една отрезвяваща чаша студена вода.

Трето: за да прави пари човек няма нужда от пари, а от знания и умения, защото да тръгнеш да правиш пари с пари, първо и баба знае и второ най-често баба се връща в изходна позиция… защото ако човек не може да управлява 500 лева, как по дяволите смята, че ще може да управлява 50 000 или 500 000?! (ако отговорът ви е „Лесно!“ – значи ви предстоят много интересни и поучителни преживявания)

И последно – не че ми е било цел (целта на бизнеса е бизнес успех, а не его успех) – но миналата седмица ние с Криси бяхме в Гърция, където аз водих обучение по продажбени и мениджърски умения като гост лектор в обучение на наши колеги и приятели, и си изкарахме страхотно. Ето ни тук…

Global Life & Alex Popov

И последно последно. Използвайте неуспеха и го превръщайте в стимул за УСПЕХ!

Алекс

П.П. Запишете се да получавате непубликуваните съобщения на своя имейл – горе в дясно, под зеления мозък, въведете вашето име и имейл и просто натиснете абонирай се. Струва си.