Помощ – имам тийнейджър у дома!

Здравейте Приятели,

Все по-често ми се случва да помагам в случаи с проблеми между деца и родители. И затова реших, да напиша нещо полезно, което Вие можете при нужда да ползвате.

Интересното е, че много голяма част от хората, които търсят помощ, за проблеми с децата си, са млади родители, които ясно си спомнят своите тийнейджърски години и с трепет помнят какво са си обещавали тогава – ‘Аз един ден, като стана родител, никога няма да се държа така с моето дете’. Истинският въпрос обаче, се оказва, че е не дали Вие ще се държите така с Вашето дете, а дали и как то ще се държи с Вас.

Тези от Вас, които четат тази статия с интерес, вече много добре знаят, че да си родител не е толкова лесно колкото изглежда от страни и всъщност вече са осъзнали колко силни са децата. Проблемът се засилва и от факта, че тийнейджърите са умни, манипулативни и се събират на групички, като чели, за да мислят нови и нови начини да ви изкарват извън нерви. Истината е, че Вие сте заети да донасяте хляба в къщи и това, което всъщност се случва е, че нямате време, за може би най-важния човек във Вашия свят – Вашето дете.

В крайна сметка, Вие обичате Вашето дете (та дори и то вече да е станало тийнейджър ) и искате най-доброто за него. И всъщност най-доброто за него, поне според моята практика като НЛП терапевт и хипнотерапевт, се корени във вниманието, което отделяте на своето дете и в това дали съумявате да го научите на дисциплина или не.

Знам, че веднага ще ми кажете, че как да отделяте внимание като сте претрупани с работа и се връщате изтощени и размазани вечер в къщи. Да разбирам Ви и мога поне малко да Ви помогна. Първо, в крайна сметка е Вашето дете, но в същото време Вие имате отговорността да се грижите и за финансите на семейството. Въпросът е как да намерите баланса между Вашата работа и вниманието, от което има нужда Вашето дете. Това, което 99.99% от работещите родители могат да направят, е целенасочено да отделяте поне 30 мин. на ден качествено внимание на вашето дете – препоръката ми е вниманието, което отделяте да е повече от 30 мин. разбира се. И компенсация с много – колкото се може повече качествено внимание през събота и неделя. Хубаво е, това отделяне на качествено внимание, да започне от ранното детство на вашето дете, защото както вече сте забелязали, децата са по-умни отколкото някога сте си представяли. Именно и в това се крие вашата възможност. Когато Вие, отделяте дори и малко време, но качествено на Вашето дете, то подсъзнателно улавя, че Вие се стараете и наистина го цените и то на свой ред го оценява. Думи от сорта на ‘ти си най-важното в моя живот’ и след това да отидете да се отпуснете пред телевизора, не е начина, наистина да отдадете вниманието си.

Моето предложение (и то идва от моята работа с тийнейджъри и дори по-малки деца) е да се научите да им давате необходимото за тях качествено внимание. Какво имам предвид под ‘качествено внимание’. Това не е да му кажете, кое е правилно и кое грешно, кое как се прави и кое да не си и помисля да прави. Качествено внимание за Вашето дете е Вие да поставите него в центъра, да го оставите то да Ви разкаже за своя свят, да си спечелите правото то да Ви допусне в своя свят. Така Вие, печелите доверието на своето дете и всъщност имате много по-реален шанс да му влияете позитивно, отколкото ако му говорите какво и как се прави.

Друг много важен фактор във Вашата комуникация е изграждането на дисциплина. Изграждането на дисциплина е лесно стига да знаете как да го направите. Повечето родители общуват с децата си, като чели те са на тяхното ниво на осъзнаване. В крайна сметка, Вашето дете, дори да е гений, няма Вашия опит и преживявания, за да Ви разбира така както на Вас ви се иска. Въпреки, че децата в 21ви век от малки се научават да говорят логично, в крайна сметка те основно действат емоционално. Ако не сте го забелязали или осъзнали досега – крайно време е. И именно заради това за Вас ще бъде хубаво, да говорите и да възпитавате Вашето дете не с логика, защото това е езика на възрастните, а с езика на децата. Децата особено тийнеджърите, вече са се научили да мислят и да говорят логично, но все още действат емоционално.

Как тогава да общувате с Вашето дете така, че комуникацията Ви да достига до него?

Как да го възпитате да бъде дисциплинирано?

Като му давате качествено внимание и като му обясните, че когато направи нещо, което заедно сте преценили, че е добро – ще го възнаградите и че когато направи нещо нередно ще му покажете, че това не ви харесва, като охладнеете малко към него/нея и като откажете да изпълните някое тяхно желание. Така най-опростено, Вие ще развиете един емоционален механизъм за комуникация с Вашето дете и във времето, то ще знае какво да очаква от Вас. Най-просто казано, комуникацията Ви ще се базира на ‘топло’ и ‘студено’. Топло, когато е на прав път и студено, когато е извън правия път.

Внимание!

Ако вече сте изпуснали нещата, ще Ви отнеме повече време и усилие, за да успеете да прокарате този нов подход. В този момент, ще се сблъскате с всякакви видове манипулации от страна на вашето хлапе или тийнейджър. Овладейте се и покажете, че Вие умеете да контролирате себе си и последователно да спазвате модела, на топло и студено, който Ви описах. Защото ако Вие не сте човекът, който контролира ситуацията, можете да се досетите в кой оставяте контрола!

Вярвам, че това ще Ви бъде от полза.

Бъдете здрави и щастливи,

P.S.

Може да Ви се струва наивно и познато – но някой път е по-хубаво да припомним добре познатите истини и най-важното да ги приложим. С други думи бъдете последователни и ще възпитате последователност във Вашето дете.