НЛП и еволюцията на човешкото съзнание

В много от своите книги и семинари Др. Ричард Бандлер говори за мозъка като за машина, която всички ние получаваме при раждането си, но това, което не получаваме към нея е инструкции за правилно ползване или с други думи как да живеем и да бъдем щастливи вместо как да оцеляваме. За съжаление повечето хора реагират на обстоятелствата вместо активно да създават обстоятелства. Повечето хора реагират на ситуациите вместо да създават ситуации а някой път мозъка се обърква и започва да изпълнява грешна програма, която може да не унищожи човека но в същото време не го и прави особено щастлив и пълноценен.
НЛП терапията не разглежда хората с психически проблеми като повредени хора а като хора възприели грешна реалност или по-точно казано, като хора, които са се научили и са придобили грешни навици. Защо човека с депресия е нещастен? Защо човека има страшен страх – както се изразяваше един мой пациент? Защо, защо защо?!

При НЛП ние не се интересуваме от защо а от какво можем да направим за да променим това грешно състояние или ниво на съзнание или транс (все думи с които се стремим да опишем едно или друго вътрешно състояние).

Това, което на мен лично ми харесва при НЛП терапията е, че в рамките на няколко терапевтични сеанса при пациента се забелязва реално подобрение – дори в по-тежки случаи, терапевта може да прецени доколко реално може да помогне на пациента и то в разумни срокове.

Чуйте какво казва Др. Ричард Бандлер по темата:

Алекс Попов е ученик на Др. Ричард Бандлер и е лицензиран Магистър по NLP (Neuro-Linguistic Programming). За да запишете час при Алекс натиснете тук!